Domovská stránka » Potenciál Solana ETF: Brazília vedie, bude USA nasledovať?

Potenciál Solana ETF: Brazília vedie, bude USA nasledovať?

od Lukáš Rezník

Vznik Solana ETF a regulačné výzvy

Vo vyvíjajúcom svete kryptomien sa burzovo obchodované fondy (ETF) stali vyhľadávaným nástrojom pre investorov, ktorí sa snažia využiť digitálne aktíva ako Bitcoin a Ethereum. Nedávno sa pozornosť obrátila na Solanu, nového hráča, ktorý zažíva významný pohyb na trhu. To prichádza po tom, čo Brazília, ktorá je už v oblasti kryptomien ETF vpred, schválila Solana ETF, a odborníci sa zamýšľajú nad vyhliadkou na podobný krok v Spojených štátoch.

Brazília vytvára scénu, USA uvažujú

Rozhodnutie Brazílie schváliť Solana ETF je vyhlásením jej odvážneho postoja k inováciám v oblasti digitálnych aktív. Kým USA sú finančným obrom, zaujímajú opatrnejší prístup, keďže Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) stále uvažuje, ako správne regulovať takéto ponuky. Proaktívny prístup Brazílie sa výrazne kontrastuje s opatrným regulačným tempom USA, čo vyvolalo množstvo diskusií medzi zainteresovanými stranami v oblasti financií.

Poskytovatelia fondov v USA, ako VanEck a 21Shares, sa prihlásili do súťaže a požiadali SEC o schválenie Solana ETF. Avšak cesta k takémuto schváleniu sa zdá byť zložitá a neistá.

„Cesta k schváleniu je komplexná, plná prekážok, najmä kvôli tomu, že SEC zvažuje, či by sa kryptomeny ako Solana mali označovať ako cenné papiere,“ vysvetlil Markus Thielen, zakladateľ 10x Research. Absencia významného trhu s futures pre Solanu, ktorý sa ukázal ako kľúčový pre Bitcoin a Ethereum ETF, pridáva na zložitosti.

Brazília ako priekopník, USA čakajú na impulz

Ako trendsetter v oblasti digitálnych aktív sa stratégia Brazílie orientuje na podporu inovácií a mohla by naznačovať smer, ktorým sa USA uberajú. Odborníci ako Matthew Sigel z VanEck vyjadrujú presvedčenie, že Solana ETF v USA je nevyhnutnosťou, otázkou „kedy“, nie „či“. Avšak americké regulácie by mohli potrebovať jemnú aktualizáciu, akýsi „fork“, predtým, ako sa Solana ETF stanú realitou, pričom federálni zákonodarcovia držia kľúče.

Fluktuácie cien Solany a dopad na trh

Cesta Solany vo svete kryptomien bola horskou dráhou, s významnými poklesmi a vzostupmi cien. Z maxima okolo 260 USD na dramatické minimum približne 8 USD sa nedávno opäť čiastočne zotavila. Napriek tomu je to práve táto volatilita, ktorá môže investorov od Solany odrádzať v porovnaní s viac stabilnými naratívmi okolo Bitcoinu.

Napriek potenciálnym problémom bude rozhodovanie SEC kľúčové pri formovaní budúcnosti Solana ETF. Manthan Dave z Palisade, platformy na správu digitálnych aktív podporovanej Ripple, poukázal na to, že SEC má pod dohľadom veľké množstvo kapitálu, a preto sú ich rozhodnutia opatrné a starostlivo sledované.

Americká SEC vs. brazílska CVM – Chrániť verzus priťahovať kapitál

Brazílska CVM sa sústreďuje na priťahovanie medzinárodného kapitálu, čo je stratégia, ktorú často prijímajú regulátori na rozvíjajúcich sa trhoch. Naopak, SEC sa primárne zameriava na ochranu obrovského kapitálu v USA. Tento základný rozdiel v poslaní môže vysvetliť odlišné tempo pri prijímaní nových finančných nástrojov, ako je Solana ETF.

Optimizmus ohľadom schválenia Solana ETF v USA zostáva, aj keď časové rámce sú nepredvídateľné. Sigel z VanEck verí, že je potrebná zmena politiky, aby sa urýchlil proces schvaľovania, čo naďalej podporuje aj Dave, ktorý považuje schválenie na konci roka za optimistický pohľad.

Dôsledky schválenia Solana ETF

Ak by USA nakoniec schválili Solana ETF, mohlo by to signalizovať významný krok pre mainstreamové prijatie kryptomien, poskytujúc jednoduchší spôsob pre investorov, ako získať expozíciu voči digitálnym aktívam. Nedávne podanie SEC, ktoré zrušilo obvinenie, že Solana je cenným papierom, znovu obnovilo nádej na zníženie dohľadu nad Solanou, hoci skutočný dopad tohto kroku je stále predmetom diskusie.

Zatiaľ čo svet sleduje, ako Brazília pokračuje so svojím Solana ETF, kryptokomunita čaká na verdikt SEC, ktorý by mohol otvoriť novú kapitolu v investovaní do digitálnych aktív.

Pozývame našich čitateľov, aby sa podelili o svoje myšlienky a názory na budúcnosť Solana ETF v USA v sekcii komentárov nižšie. Bude SEC nasledovať vedenie Brazílie, alebo regulačná opatrnosť udrží Solana ETF mimo dosahu? Poďme diskutovať.

https://decrypt.co/243964/solana-etfs-inevitable-us-brazil-approval-vaneck-exec

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár