Domovská stránka » Meniaca sa krajina kryptomenových trestných činov v roku 2024: Hacking a ransomware na vzostupe

Meniaca sa krajina kryptomenových trestných činov v roku 2024: Hacking a ransomware na vzostupe

od Lukáš Rezník

Prehľad kryptomenových trestných činov v roku 2024

V roku 2024 svet kryptomien zaznamenal zmes vzostupov a poklesov v oblasti trestnej činnosti. Správa upozornila, že zatiaľ čo celkový počet nelegálnych transakcií zahŕňajúcich digitálne meny klesol o 19,6 % v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, došlo k nárastu v určitých typoch trestných činov, ako je krádež fondov a požiadavky na výkupné vyplatené v kryptomenách.

Nelegálne aktivity klesajú, ale niektoré zločiny rastú

Napriek celkovému poklesu nelegálnych aktivít v oblasti kryptomien Chainalysis poukázal na dve oblasti, ktoré zaznamenali znepokojujúci nárast: krádež digitálnych mien a útoky, ktoré zamykajú údaje za výkupné. Hoci sa tieto dva formy kybernetickej kriminality stali čoraz častejšími, širší kontext ukazuje, že využitie kryptomien na legálne transakcie prekonalo nelegálne použitia, čo je do značnej miery dôsledkom pozitívnych zmien, ako je prijatie kryptomenovými burzami obchodovaných fondov (ETFs) v Spojených štátoch.

ZDROJ: chainalysis.com

Obnovenie kryptomenového hackingu

Incidenty kryptomenového hackingu sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom nezvýšili významne, narástli len o 2,8 %, no hodnota ukradnutá pri týchto útokoch vzrástla o 84 %. Priemerná hodnota stratená na hack sa taktiež dramaticky zvýšila. Ceny kryptomien na trhu boli čiastočne zodpovedné za tento jav, pretože hodnota mien ako Bitcoin a Ether vzrástla, čo urobilo každú krádež potenciálne lukratívnejšou.

Hackeri v roku 2024 opäť zamerali svoju pozornosť na centralizované burzy, ktoré v posledných štyroch rokoch nedostávali veľkú pozornosť. Vysokoprofilové hacky, ako ten, ktorý postihol japonskú burzu DMM s rozpadom 305 miliónov dolárov v Bitcoine kvôli hacku súkromného kľúča, označili posun v stratégiách, ktoré používali kybernetickí zločinci.

Rekordné platby za ransomwary

Chainalysis odhalil, že v roku 2024 sa nielenže zvyšoval počet ransomware útokov, ale aj veľkosť požiadaviek na platby. Pozoruhodným príkladom bola platba 75 miliónov dolárov pre skupinu Dark Angels, čo bola najväčšia požiadavka na výkupné v histórii. Tieto požiadavky na výkupné sú často v kryptomenách ako Bitcoin, ktoré poskytujú určitú úroveň anonymity. Spoločnosti ako CDK Global údajne zaplatili značné výkupné v Bitcoine, čo ukazuje na pretrvávajúcu výzvu v boji proti ransomware.

Keď sledujeme krajinu kybernetickej kriminality v oblasti kryptomien, stáva sa zrejmým, že kým niektoré hrozby sa zmenšujú, iné sa vyvíjajú so zmenou času. Vyjadrujeme pozvanie čitateľom, aby sa podelili o svoje myšlienky a skúsenosti na toto téma. Ako môže kryptoprivátny sektor čeliť týmto výzvam? Píšte nižšie svoje nápady a postrehy.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár