Domovská stránka » Posilnenie čínsko-ruskej aliancie zvyšuje jednotu BRICS a podporuje obchodovanie v miestnych menách

Posilnenie čínsko-ruskej aliancie zvyšuje jednotu BRICS a podporuje obchodovanie v miestnych menách

od Lukáš Rezník

Vylepšený čínsko-ruský pakt podporuje využitie miestnych mien v obchode

Nedávne stretnutie medzi čínskym premiérom Li Qiangom a ruským premiérom Michailom Mišustinom bolo významným míľnikom v spolupráci medzi týmito dvoma mocnými národmi. Ich konverzácia bola krokom vpred, najmä v posilnení väzby v rámci skupiny BRICS—tvorenej Brazíliou, Ruskom, Indiou, Čínou a Južnou Afrikou—ukazujúc jednosť a odhodlanie presadzovať zvýšený obchod v ich miestnych menách.

Záväzok k finančnej spolupráci a platobnému systému

Lídri predložili silný argument pre používanie miestnych mien v bilaterálnom obchode, investíciách a iných ekonomických aktivitách. Ich dialóg zdôraznil potrebu vybudovať platobné a zúčtovacie systémy, čo zahŕňa založenie korešpondenčných bankových účtov a pobočiek na území navzájom. Tento krok je anticipatívny krok smerujúci k lepšiemu uľahčeniu platieb a zvýšeným vzájomným investíciám.

Tým, že zdôrazňujú pohodlie a rozšírené využívanie miestnych mien, Čína a Rusko vytvárajú rámec, ktorý podporuje silnejšiu finančnú integráciu. Tento pokrok kladie dôležitý kameň do múru odolnosti voči potenciálnym globálnym finančným tlakom alebo obmedzeniam zo strany dominantných mien.

AI, udržateľný rozvoj a spolupráca BRICS

Navyše, ich dialóg sa posunul od mien a financií do progresívnych oblastí, ako sú udržateľný rozvoj, umelá inteligencia (AI) a udržiavanie globálnych dodávateľských reťazcov. Tieto sektory sú kľúčové v súčasnej globálnej ekonomike a ich zameranie na ne potvrdzuje cieľ BRICS diverzifikovaného a udržateľného rastu.

S podporou Ruska Čína oznámila založenie „Strediska pre rozvoj a spoluprácu v oblasti umelej inteligencie China-BRICS,“ čo je jasný signál svetu, že krajiny BRICS sú pripravené zohrať vedúcu úlohu v rozvoji AI a dohľade v globálnom riadení.

Zjednotený postoj v BRICS a globálnom ekonomickom riadení

Stretnutie ďalej potvrdilo záväzok Číny a Ruska k širšej agende BRICS. Ich spolupráca sľubuje robustnejšiu účasť na summitoch a aktívnu podporu iniciatív, ako je Partnerstvo pre novú priemyselnú revolúciu BRICS. Národy majú v úmysle posilniť jednotný front v globálnych ekonomických fórach, propagovaním myšlienok, ktoré synergizujú rozšírenie obchodu, digitálnu adaptáciu a ekologickú opateru.

Na záver, Čína a Rusko stoja spolu proti ekonomickej politizácii a diskriminačným obchodným praktikám, presadzujúc spravodlivé ekonomické politiky v rámci rozšírenia základov BRICS.

Vaše komentáre a názory na rastúcu spoluprácu medzi Čínou a Ruskom v rámci rámca BRICS a ich záväzok k obchodu v miestnych menách sú neoceniteľné. Poďme diskutovať nižšie o potenciálnych dopadoch tejto posilnenej ekonomickej aliancie na globálny obchod a riadenie.

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár