Domovská stránka » Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií upozorňuje na hrozbu falošných aplikácií digitálneho juanu

Čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií upozorňuje na hrozbu falošných aplikácií digitálneho juanu

od Július Šimon

MIIT upozorňuje verejnosť na podvody s aplikáciami digitálneho juanu

Ministerstvo priemyslu a informačných technológií Čínskej ľudovej republiky (MIIT) nedávno na sociálnych sieťach varovalo občanov pred novým podvodom s falošnými aplikáciami digitálneho juanu. Toto varovanie prichádza v čase, keď sa Čínska centrálna banka snaží zaviesť a zpopularizovať svoju vlastnú digitálnu menu.

Ako identifikovať falošné aplikácie digitálnej meny

Podvodníci navrhli tieto falošné aplikácie tak, aby sa čo najviac podobali vzhľadu a funkčnosti oficiálnej platformy digitálneho juanu. Lákajú nič netušiacich používateľov na falošné ponuky a propagácie. Falošná aplikácia s názvom „Digitálny Yuan – testovacia verzia“ používa logo podobné znaku legálnej platformy a jej rozhranie sa od originálnej aplikácie odlišuje len malými nepresnosťami. MIIT odporúča overiť si pravosť aplikácie skontrolovaním identifikátorov, ako je názov balíka alebo kontrolný súčet MD5 – názov balíka s oficiálnou predponou cn.gov.pbc.dcep naznačuje pravosť, zatiaľ čo podvodná aplikácia má názov com.ecny.ecny2.

Mechanizmus podvodu

Tieto podvodné aplikácie nielen vizuálne napodobňujú oficiálnu aplikáciu, ale propagujú aj podvodné pyramídové schémy, v ktorých falošne sľubujú „dividendy“ používateľom, ktorí pomôžu šíriť aplikáciu ďalej. Iluziu ďalej posilňujú použitím jazyka evokujúceho výhody „národného blahobytu“. Po stiahnutí aplikácie sú používatelia pod zámienkou zákonného overovacieho procesu požiadaní o zverejnenie komplexných osobných údajov – podvodná taktika, ktorá má dodať celému nastaveniu zdanie legitímnosti.

Následne sa podvodníci môžu pýtať používateľov na ich skúsenosti s transakciami v digitálnom juane alebo na predchádzajúcu účasť v schéme, pričom rafinovane vytvárajú meškania, aby prehĺbili svoju pascu. Hoci sa môže zdať, že poskytujú zákaznícku podporu, obete čoskoro zistia, že k falošne inzerovaným prostriedkom nemajú prístup, a ocitnú sa v začarovanom kruhu, kde sa údajná „pomoc“ zmení na žiadosti o peniaze.

Rastúca hrozba kybernetickej kriminality zameranej na digitálny juan

Napriek tomu, že riešením na zamedzenie podvodom je sťahovať aplikácie iba z overených zdrojov, trestná činnosť zameraná na zneužitie iniciatív digitálnej meny centrálnej banky (CBDC) Číny naďalej rastie. Dôkazom tohto trendu je nedávny právny krok Yangpuského okresného ľudového súdu v Šanghaji, ktorý predstavuje prvý prípad prania špinavých peňazí zahŕňajúci digitálny juan a kryptomeny v krajine. Vzhľadom na to, že Čína pokračuje v rozširovaní praktického využitia aplikácií e-CNY, verejná ostražitosť voči digitálnym finančným zločinom zostáva nevyhnutná.

Tento trend zdôrazňuje potrebu byť ostražitý pri investovaní do kryptomien, aby používatelia zostali ostražití a informovaní o transakciách s digitálnou menou a dodržiavali prísne bezpečnostné postupy pri práci s online finančnými platformami.  Žiadame našich čitateľov, aby sa nižšie podelili o svoje skúsenosti a myšlienky o tom, ako sa chrániť pred takýmito podvodmi

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár