Domovská stránka » Decentralizované protokoly v ohrození: Nové regulácie DeFi v Európe

Decentralizované protokoly v ohrození: Nové regulácie DeFi v Európe

od Július Šimon

Európa zvažuje regulačný rámec pre DeFi

V reakcii na rýchly rast protokolov decentralizovaných financií (DeFi) Európska komisia vykonáva dôkladné hodnotenie trhu DeFi. Vzhľadom na blížiaci sa termín 30. decembra 2024, stanovený nariadeniami o trhoch s kryptoaktívami (MiCA), sa pripravuje komplexná správa o uskutočniteľnosti uplatnenia špecifických regulačných opatrení na tento rozvíjajúci sa sektor.

Poverenie MiCA

V súlade s nariadeniami MiCA sa Európska komisia aktívne ponára do komplexného sveta DeFi. Smernica sa snaží zistiť, ako môžu decentralizované systémy zapadnúť do regulačného rámca, najmä keď na čele nie je zjavný vydavateľ alebo poskytovateľ služieb. „Na prípravu tejto správy bolo iniciovaných niekoľko činností, vrátane štúdie o vnorenej supervízii. Zatiaľ však neboli prijaté žiadne konečné politické rozhodnutia,“ uviedol pre Cointelegraph hovorca Komisie.

Jedným z hlavných zameraní pripravovanej správy je preskúmanie regulačných dôsledkov pre požičiavanie a požičiavanie kryptoaktív – oboch základných komponentov ekosystému DeFi. Generálny riaditeľ spoločnosti CoinChange Financials, Maxim Galash, objasnil túto záležitosť: „“DeFi označuje prechod od centralizovanej paradigmy konvenčného financovania k modelu peer-to-peer, ktorý umožňuje technológia blockchain.“

DeFi a tradičné financie: Regulačná hádanka

Jadrom problému regulácie DeFi je jeho inherentná povaha; funguje bez sprostredkovateľských inštitúcií, ako sú banky alebo poskytovatelia finančných služieb, ktoré bežne podliehajú zákonom o tradičných financiách. Táto absencia vyvoláva otázky o uplatniteľnosti existujúcich predpisov a o tom, aký by mal byť vhodný právny rámec.

Globálne zavádzanie DeFi a jeho dôsledky

Scéna decentralizovaných financií zaznamenala ohromujúci nárast globálnej celkovej uzamknutej hodnoty (TVL), čo je ukazovateľ rozsahu aktív, ktoré sú v súčasnosti viazané v protokoloch DeFi. Zdroj z DefiLlama zdôraznil rast TVL z pouhých 570 miliónov USD v apríli 2020 na kolosálnu sumu 96,7 miliardy USD, čo potvrdzuje 16 865 % nárast tohto sektora za štyri roky.

Globálna celková hodnota uzamknutá na decentralizovaných finančných protokoloch. Zdroj: cointelegraph.com

Obavy a pohľady na reguláciu DeFi

Potenciálne zavedenie nových regulačných opatrení vyvolalo obavy medzi kľúčovými osobnosťami v oblasti kryptomien. Spoluzakladateľ MakerDAO Rune Christensen poukázal na možnosť, že pod novými pravidlami by decentralizované rozhrania, ako sú decentralizované burzy, mohli potrebovať prísne licenčné požiadavky. Christensen na digitálnej platforme, ktorá bola predtým známa ako Twitter, vyjadril svoje výhrady a poznamenal, že takéto opatrenia by mohli spôsobiť nefunkčnosť súčasných internetových frontendov DeFi, pričom by zostali funkčné iba decentralizované alebo plne kompatibilné riešenia KYC.

Podobne Nathan Catania z XReg Consulting predvída, že akékoľvek budúce regulácie by sa mohli týkať všetkých aplikácií, ktorým chýba úplná decentralizácia, vrátane frontendov DeFi. Podľa Cataniu by mohlo nejednoznačnosť rámca MiCA ohľadom toho, čo sa definuje ako „decentralizácia“, výrazne ovplyvniť rozsah týchto regulácií.

Cesta vpred: Definovanie DeFi a jeho regulácia

Zatiaľ čo finančné orgány rozmýšľajú nad stratégiou regulácie DeFi, kritériá na určenie rozsahu decentralizácie by sa mohli zamerať na to, či príslušná služba zahŕňa profesionálnu ponuku. „S frontendami, ktoré iba poskytujú používateľské rozhranie pre prístup k DeFi bez kontroly nad používateľskými prostriedkami alebo spojenými poplatkami, môže byť spojené menšie riziko,“ uvažuje Catania.

Ďalším možným vektorom regulačného vplyvu by mohla byť pracovná skupina pre finančné opatrenia (FATF). Podľa Galasha zo spoločnosti Coinchange smernice FATF naznačujú, že jednotlivci alebo subjekty, ktoré výrazne ovplyvňujú fungovanie DeFi, by mohli byť klasifikované ako poskytovatelia služieb v oblasti virtuálnych aktív (VASP). To by ich napriek zdanlivej decentralizácii prinieslo pod dohľad regulačných orgánov.

Hodnotenie technologického a riadiaceho rámca DeFi

Rozhodujúcim faktorom pre reguláciu by mohlo byť to, či sú konfigurácie DeFi čisto technického charakteru, alebo či existuje hmatateľný subjekt s oprávnením riadiť hodnotu používateľov, poznamenáva Catania.

Náležité vyváženie medzi podporou inovácií v priestore DeFi a ochranou používateľov prostredníctvom vhodných regulácií je stále nevyriešenou hádankou. Kým Európa smeruje k potenciálnemu formovaniu právneho rámca pre DeFi, zainteresované strany z celého spektra pozorne sledujú vývoj situácie.

Pozývame vás, aby ste sa podelili o svoj pohľad na túto kľúčovú tému. Aký vplyv si myslíte, že budú mať regulácie na ekosystém DeFi, najmä pokiaľ ide o investovanie do kryptomien? Aké opatrenia by ste navrhli na zabezpečenie rastu aj ochrany používateľov? Podeľte sa o svoje myšlienky v komentároch nižšie.

 

 

Mohlo by vás zaujímať

Zanechať komentár